Randomizowane badanie wpływu ćwiczeń aerobowych przez kobiety w okresie laktacji na objętość i skład mleka cd

Jeśli maksymalna częstość akcji serca była znacznie niższa od wartości przewidywanej (220 minus wiek kobiety) lub jeśli nie było plateau w zużyciu tlenu przy rosnącym obciążeniu pracą, test powtórzono innego dnia. Dietetyczne spożycie
Pobór pożywienia został zarejestrowany przez każdą kobietę za pomocą magnetofonu podczas trzydniowych okresów monitorowania rytmu serca. Porcje spożytej żywności zostały zważone z dokładnością do 2 g. Pobór substancji odżywczych obliczono za pomocą programu komputerowego Food Processor II (ESHA Research, Salem, Oreg.), Tablic składu żywności i danych od producentów żywności.
Pomiary antropometryczne
Kobiety ważono na skali wagi z dokładnością do 10 g. Wysokość zmierzono za pomocą stalowej taśmy mierniczej i zagłówka z dokładnością do 0,5 cm. Skład ciała ustalono przez ważenie hydrostatyczne15. Wagi niemowlęcia mierzono do najbliższego grama na wadze elektronicznej.
Objętość i skład mleka matki
Ważenie testowe zostało użyte do zmierzenia objętości mleka podczas tych samych okresów trzydniowych, w których zebrano dane dotyczące diety i rytmu serca. Matki ważyły swoje niemowlęta przed i po każdym karmieniu za pomocą wagi elektronicznej (Sartorius 3826, Brinkmann Instruments, Westbury, NY) z dokładnością do g. Sumę skorygowano dla niewytłumaczalnej utraty wody, jak opisano w innym miejscu16. Metoda ta korzystnie wpływa na pośrednie pomiary objętości mleka w oparciu o techniki rozcieńczania izotopowego [17].
Próbki mleka zbierano za pomocą naprzemiennej pełnej ekspresji jednej piersi przy każdym karmieniu przez 24 godziny, za pomocą elektrycznej laktatora, jak opisano w innym miejscu16. Próbki mleka proporcjonalne do objętości pompowanej przy każdym karmieniu łączono do analizy. Całkowite i niebiałkowe poziomy azotu określono za pomocą analizy mikro-Kjeldahla, 18, a stężenie białka obliczono jako 6,25 x (całkowity azot – niebiałkowy azot). Lipid był mierzony grawimetrycznie po zmodyfikowanej ekstrakcji Folcha19. Laktozę analizowano za pomocą kolorymetrycznej procedury opisanej przez Dahlqvist20. Średni (. SD) współczynnik zmienności dla podwójnych próbek wynosił 2,7 . 3,5 procent dla białka, 2,2 . 1,4 procent dla lipidów i 1,4 . 1,2 procent dla laktozy. Gęstość energii brutto obliczono przez pomnożenie wartości dla białka, lipidu i laktozy odpowiednio 5,65, 9,25 i 3,95 kcal na gram (23,7, 38,7 i 16,5 kJ na gram), i zsumowanie produktów.
Stężenia prolaktyny w osoczu
Próbki krwi pobierano rano, co najmniej dwie godziny po poprzednim karmieniu piersią i godzinę po ostatnim posiłku. Cewnik z wbudowaną blokadą heparyny został umieszczony w ramieniu kobiety lub w żyle ręki. Po 20 minutach uzyskano podstawową próbkę krwi. Niemowlę następnie karmiono piersią, a próbki krwi uzyskiwano 10, 20, 30, 45, 60, 90 i 120 minut po rozpoczęciu karmienia. Po odwirowaniu osocze zamrożono w -20 ° C. Prolaktynę analizowano w dwóch powtórzeniach (współczynnik zmienności 4,8 . 3,6%) za pomocą zestawu radioimmunologicznego (Radioassay System Laboratory, Carson City, CA).
Analiza statystyczna
Dane analizowano za pomocą oprogramowania SAS-PC21. Do porównania charakterystyki w dwóch grupach użyto testów t-Studenta i testów chi-kwadrat
[więcej w: tamsulosyna, akamedik warszawa, panaceum pszczyna ]